Nieuws

Verandering Afvalbeheerbijdrage door verandering wetgeving

Per januari 2023 is de uitvoering van de Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen van het Afvalfonds Verpakkingen veranderd. Dit heeft gevolgen voor de gehele toeleveringsketen. De grootste twee veranderingen zijn de heffing voor SUP (Singel Use Plastic) en de heffingsverantwoordelijke. In dit artikel lichten wij graag toe wat deze veranderingen inhouden en wat dit voor u als klant betekent.

Wat gaat er veranderen?
1. De definitie van ‘producent en importeur’ wijzigt. Dit leidt tot twee grote veranderingen:

  • Voor blanco verkooppuntverpakkingen betekent dit dat niet het bedrijf waar de blanco verpakking wordt gevuld, maar het bedrijf dat de blanco verpakking produceert of importeert de afvalbeheerbijdrage betaalt.
  • Voor private label is de merkeigenaar wordt verantwoordelijk voor het betalen van de afvalbeheerbijdrage, niet de fabrikant.

2. Voor de SUP-verpakkingen moet een SUP-opslag betaald worden per SUP-verpakking. Dit tarief komt boven op het reguliere materiaal tarief. Het materiaaltarief wordt berekend aan de hand van kilo’s, de SUP-opslag wordt berekend per stuk verpakking. De tarieven voor 2023 zijn vastgesteld door het Afvalfonds verpakkingen.

Wat betekent dit voor u?
Vanaf 2023 zijn wij genoodzaakt een toeslag te rekenen voor de producten welke onder de veranderde wetgeving vallen. De tarieven van deze toeslag zijn gebaseerd op het gewicht per materiaalsoort en op aantallen per SUP product (voor 2023 is er een algemeen tarief van €2,30 per 1.000 stuks SUP).

Zie onderstaand rekenvoorbeeld v.w.b. 2.000st koffiebekers die in totaal 10 kg wegen en voor 95% uit karton bestaan en voor 5% uit een PE coating.

  • 9,5 kg karton x € 0,012 per kg = € 0,114
  • 0,5 kg plastic x €1,050 per kg = 0,525
  • 2.000 bekers x €2,30/1000 stuks = €4,60
  • Totale bijdrage = €5,239

Er is één partij in de gehele toeleveringsketen die deze bijdrage moet afdragen aan het Afvalfonds Verpakkingen. Indien wij merkloze koffiebekers importeren of inkopen dan zijn wij of respectievelijk onze leverancier bijdrage plichtig. In dat geval wordt dit wel aan u doorbelast. Als u de koffiebekers met uw naam, merk of logo bij ons inkoopt dan bent uzelf bijdrage plichtig. Het is daarom ook voor u van belang om zelf ook het Afvalfonds te volgen zodat u voldoet aan alle eisen indien u zelf ook aangifte moet doen.

Over de verkooppuntverpakkingen bleef er in een aantal gevallen onduidelijkheid bestaan. De categorie van jouw producten wordt bepaald aan de hand van de beslisbomen en de limitatieve lijst van het Afvalfonds Verpakkingen.


Hoe gaan wij dit factureren?
Wij zullen deze bijdrage en toeslagen op regelniveau specificeren op de facturen. Omdat de regelgeving pas eind december definitief werd, zijn wij momenteel samen met onze softwareleveranciers hard bezig om e.e.a. in onze software aan te passen. Wij gaan in ieder geval niet met terugwerkende kracht toeslagen aan u berekenen.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan vooral contact met ons op. Wij denken graag met u mee!

Officiële opening De Verpakkingswinkel Maastricht op 10 oktober

Op 10 oktober opent De Verpakkingswinkel Maastricht officieel haar deuren. De opening valt samen met de BBB Maastricht, waar De Verpakkingswinkel ook is vertegenwoordigd met een stand. De Verpakkingswinkel grijpt de beurs aan om de feestelijke opening van de nieuwe winkel te vieren, samen met de bezoekers. Dat betekent onder andere extra veel acties. Ter gelegenheid van de opening komt De Verpakkingswinkel ook met een nieuw inspiratiemagazine, genaamd PAKKEND

De Verpakkingswinkel 3.0. 
De Verpakkingswinkel Maastricht vervangt de voormalige winkel in Heerlen, die vanwege water- en bouwschade op 20 september 2020 noodgedwongen de deuren moest sluiten. Daarop begon de zoektocht naar een nieuwe locatie. De keuze viel uiteindelijk op de A-locatie aan de Hoekerweg in Maastricht. Elian van Bezouwen-Heijboer vertelt: “Met de winkel in Heerlen bedienden we ook veel klanten in en om Maastricht. De nieuwe locatie is bovendien veel beter bereikbaar, dankzij de ligging dicht bij de snelweg. Ook voor onze klanten uit België is deze vestiging heel goed en snel bereikbaar.” 

De nieuwe locatie werd direct aangegrepen voor de introductie van de nieuwe winkelformule: De Verpakkingswinkel 3.0. De nieuwe winkel is een experience center en ontmoetingsplek ineen, met als focus een omnichannel koopervaring voor nog meer winkelgemak. Naast een overzichtelijk en inspirerend productaanbod van gerenommeerde A-merken kunnen klanten hier ook terecht voor een kopje koffie, presentatie of vergadering.
Wilfried Schoof, Regiomanager, licht toe: “Medewerkers kunnen hier bijvoorbeeld productpresentaties geven of inspiratiesessies. Maar ook klanten mogen van deze ruimtes gebruikmaken, bijvoorbeeld om hun klanten te ontvangen. We hopen dat dit leidt tot waardevolle nieuwe ontmoetingen en verbindingen. Die rol pakken we als De Verpakkingswinkel graag, omdat we geloven in de kracht van samen. Samen met klanten en leveranciers maken we elkaars ambities waar.”

Festiviteiten tijdens BBB Maastricht 
De officiële opening van de nieuwe winkel wordt gevierd tijdens de BBB Maastricht, de plek waar horeca professionals samenkomen. Naast een stand vol verpakkingsinspiratie, profiteren bezoekers van extra acties en aanbiedingen, die geldig zijn in alle vestigingen van De Verpakkingswinkel. Ter gelegenheid van de opening van De Verpakkingswinkel Maastricht is er ook een inspiratiemagazine gemaakt: PAKKEND. Hierin staat meer informatie over de nieuwe winkelformule en de activiteiten van De Verpakkingswinkel. Niet alleen vanuit het eigen perspectief, maar vooral via verhalen van klanten en leveranciers. Want, zoals directeur Jacques van Bezouwen schrijft in zijn voorwoord: “Uiteindelijk is het hun ervaring die telt.” De directeur hoopt op nog meer mooie ervaringen, tijdens de beurs en natuurlijk in De Verpakkingswinkels zelf. 

De Verpakkingswinkel Maastricht is open!

De nieuwe winkel in Maastricht: De Verpakkingswinkel. 3.0. Hier draait alles om inspiratie, ontmoeting en nog meer shopgemak. We willen je graag inspireren met nieuwe, innovatieve en creatieve ideeën.

Overzichtelijk en compleet aanbod
Door de overzichtelijke indeling van de winkel in industrie, food, luxe, hygiëne en kantoor, samen met de gecreëerde sfeeropstellingen, wordt het winkelen jou zo makkelijk en aangenaam mogelijk gemaakt. Laat je inspireren door de vele mogelijkheden in onze vernieuwde winkel of kijk voor meer informatie op onze webshop.

Ook kun je terecht voor een lekker kopje koffie, presentatie of vergadering
Door ontmoeting te faciliteren, willen we bovendien bijdragen aan het creëren van mooie nieuwe verbindingen. Ondernemen doen we bij De Verpakkingswinkel namelijk samen!

Maatwerk advies
In de winkel staan onze professionele medewerkers voor je klaar, die jou graag met kennis van zaken adviseren. Vanaf nu kunnen wij nog beter inspelen op jouw klantspecifieke vragen en het leveren van o.a. ‘met naam’ bedrukte verpakkingen.

We kunnen niet wachten om jou weer in de winkel te zien!

Ontwikkeling grondstofprijzen en voorraden

Door de explosief toegenomen vraag naar basismaterialen voor verpakkingen en disposables is er een tekort aan grondstoffen ontstaan op de Europese markt. Dit leidt tot flinke prijsstijgingen. Ook de prijzen van containervervoer uit het Verre Oosten zijn opnieuw fors gestegen. Het einde hiervan is helaas nog niet in zicht. Door deze situatie zijn wij genoodzaakt om de stijging van de grondstofkosten goed te bekijken en mogelijk door te berekenen. Natuurlijk trachten wij de verhogingen zo beperkt mogelijk te houden voor jou als klant.

Het tekort aan grondstoffen heeft ook effect op de beschikbaarheid van onze producten. Voorraden zijn in sommige gevallen minder ruim dan gebruikelijk. Levertijden lopen op en orders die wij bij onze leveranciers hebben uitstaan worden regelmatig uitgesteld. Hierdoor kan het leveren van je bestelling soms wat langer duren dan je van ons gewend bent. Ook in die gevallen stellen we je hiervan op de hoogte. Bestel tijdig om te voorkomen dat je bedrijfsprocessen stagneren door een gebrek aan verpakkingen.

Wij rekenen op je begrip en als je nog vragen hebt, kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

De Verpakkingswinkel Industrie

Leveringsvoorwaarden per 1 september 2020

Wij hechten veel waarde aan kwaliteit en betrouwbaarheid. Als gevolg van COVID-19 zijn wij geconfronteerd met veranderde omstandigheden bij onze toeleveranciers, vervoerders en klanten. Door de drukte in de winkels en het aantal online bestellingen hebben wij gemerkt dat we onze belofte niet altijd waar kunnen maken. Daarom hebben wij onze dienstverlening per 1 september 2020 aangepast. Bekijk via deze link de aangepaste leveringsvoorwaarden.