Verandering Afvalbeheerbijdrage door verandering wetgeving

Per januari 2023 is de uitvoering van de Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen van het Afvalfonds Verpakkingen veranderd. Dit heeft gevolgen voor de gehele toeleveringsketen. De grootste twee veranderingen zijn de heffing voor SUP (Singel Use Plastic) en de heffingsverantwoordelijke. In dit artikel lichten wij graag toe wat deze veranderingen inhouden en wat dit voor u als klant betekent.

Wat gaat er veranderen?
1. De definitie van ‘producent en importeur’ wijzigt. Dit leidt tot twee grote veranderingen:

  • Voor blanco verkooppuntverpakkingen betekent dit dat niet het bedrijf waar de blanco verpakking wordt gevuld, maar het bedrijf dat de blanco verpakking produceert of importeert de afvalbeheerbijdrage betaalt.
  • Voor private label is de merkeigenaar wordt verantwoordelijk voor het betalen van de afvalbeheerbijdrage, niet de fabrikant.

2. Voor de SUP-verpakkingen moet een SUP-opslag betaald worden per SUP-verpakking. Dit tarief komt boven op het reguliere materiaal tarief. Het materiaaltarief wordt berekend aan de hand van kilo’s, de SUP-opslag wordt berekend per stuk verpakking. De tarieven voor 2023 zijn vastgesteld door het Afvalfonds verpakkingen.

Wat betekent dit voor u?
Vanaf 2023 zijn wij genoodzaakt een toeslag te rekenen voor de producten welke onder de veranderde wetgeving vallen. De tarieven van deze toeslag zijn gebaseerd op het gewicht per materiaalsoort en op aantallen per SUP product (voor 2023 is er een algemeen tarief van €2,30 per 1.000 stuks SUP).

Zie onderstaand rekenvoorbeeld v.w.b. 2.000st koffiebekers die in totaal 10 kg wegen en voor 95% uit karton bestaan en voor 5% uit een PE coating.

  • 9,5 kg karton x € 0,012 per kg = € 0,114
  • 0,5 kg plastic x €1,050 per kg = 0,525
  • 2.000 bekers x €2,30/1000 stuks = €4,60
  • Totale bijdrage = €5,239

Er is één partij in de gehele toeleveringsketen die deze bijdrage moet afdragen aan het Afvalfonds Verpakkingen. Indien wij merkloze koffiebekers importeren of inkopen dan zijn wij of respectievelijk onze leverancier bijdrage plichtig. In dat geval wordt dit wel aan u doorbelast. Als u de koffiebekers met uw naam, merk of logo bij ons inkoopt dan bent uzelf bijdrage plichtig. Het is daarom ook voor u van belang om zelf ook het Afvalfonds te volgen zodat u voldoet aan alle eisen indien u zelf ook aangifte moet doen.

Over de verkooppuntverpakkingen bleef er in een aantal gevallen onduidelijkheid bestaan. De categorie van jouw producten wordt bepaald aan de hand van de beslisbomen en de limitatieve lijst van het Afvalfonds Verpakkingen.


Hoe gaan wij dit factureren?
Wij zullen deze bijdrage en toeslagen op regelniveau specificeren op de facturen. Omdat de regelgeving pas eind december definitief werd, zijn wij momenteel samen met onze softwareleveranciers hard bezig om e.e.a. in onze software aan te passen. Wij gaan in ieder geval niet met terugwerkende kracht toeslagen aan u berekenen.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan vooral contact met ons op. Wij denken graag met u mee!