Uitbreiding SUP-wetgeving per 1 juli 2023 en per 1 januari 2024

Vanaf 1 juli 2023 wordt de huidige SUP-wetgeving weer uitgebreid. Het doel is om de hoeveelheid plastic producten die na eenmalig gebruik wordt weggegooid te verminderen. Dit begint per juli 2023 met een ontmoediging van plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie on-the-go

Vanaf 2024 wordt de wet verder uitgebreid naar een verbod op plastic wegwerpbekers en –maaltijdverpakkingen voor consumptie ter plaatse.

In de regels wordt dus een onderscheid gemaakt tussen consumptie ter plaatse en consumptie onderweg (afhaal en bezorging). 

1 juli 2023 – Consumptie onderweg, afhalen of bezorgen:  

Voor de consumptie onderweg en afhaal geldt vanaf juli 2023 dat de consument een bijbetaling moet doen voor het gebruik van plastic (bevattende) wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen, boven op de prijs voor bijvoorbeeld de koffie of de maaltijd. De hoogte hiervan mogen ondernemers zelf bepalen, wel zijn er richtbedragen vanuit de overheid beschikbaar: € 0,25 voor bekers, € 0,50 voor maaltijdverpakkingen en € 0,05 voor voorverpakte groenten, fruit, noten en andere portieverpakkingen.

Tegelijkertijd wordt hergebruik gestimuleerd. Het wordt verplicht voor ondernemers om herbruikbare alternatieven aan te bieden. Of klanten mogen ook zelf een mok, bord of bakje meebrengen om daarmee het ‘bring your own’ principe te stimuleren. 

Let op! Dit geldt ook voor de op het oog papieren producten, zoals vele to-go koffiebekers en kartonnen afhaalverpakkingen. Dit soort producten bevatten vaak een plastic (polymeer) coating.

100% papieren – en andere plasticvrije wegwerpverpakkingen blijven wel toegestaan.

1 januari 2024 – Consumptie ter plaatse: 

Vanaf 2024 zijn plastic (bevattende) wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen verboden voor consumptie ter plaatse, in alle gesloten omgevingen. Bijvoorbeeld in een horecagelegenheid, op een festival of op kantoor. Herbruikbare borden en bekers zijn dan de norm om milieuvervuiling en plastic soep te voorkomen. 

Het is vanaf dat moment verboden om plastic (bevattende) wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen te verkopen of te verstrekken voor consumptie ter plaatse.

Uitzondering: bepaalde plastic wegwerpbekers en verpakkingen blijven toegestaan, mits er 75%-90% hiervan weer wordt ingezameld voor hoogwaardige recycling. Dat kan door gescheiden inzameling met zoals een retoursysteem, zodat van de grondstoffen weer nieuwe bekers en bakjes gemaakt kunnen worden. Let op! Dit geldt momenteel alleen voor specifiek aangewezen PET-producten; andere plastic houdende artikelen mogen niet meer worden aangeboden ook niet tegen bijbetaling.

Voor de zorgsector zijn er nog specifieke uitzonderingen van toepassing. Lees hier: SUP-wetgeving voor zorginstellingen

Voor meer informatie over de nieuwe SUP-wetgeving en jouw branche specifieke regels kun je terecht op www.minderwegwerpplastic.nl.